Going Down Under - Perth, Australia
Ma alatur si eu acestei comunitati de 'evadati' ca urmare a unei invitatii de a impartasii din impresiile mele despre continentul de la antipozi. Cum acesta ramasese pana acum ultimul 'nedescoperit' pe acest site, am onoarea sa ma consider un adevarat pionier :)
Incep insa prin a marturisi ca relatarea mea despre Australia de Vest (WA) nu va fi facuta (doar) prin ochii turistului, ci a (proaspat) imigrantului.
Sunt arhitect, sotia mea a fost avocat si am venit impreuna in Perth acum un an si cateva luni, dupa un proces indelungat de acordare a vizei de rezidenta. Desi ne propusesem ca destinatii initiale Melbourne si mai apoi Sydney (din motive care tineau in primul rand de oportunitatea gasirii cat mai rapide a unui loc de munca), conditiile din ce in ce mai dificile de acordare a vizei au facut sa ajungem aici. Si ne bucuram ca s-a intamplat asa.
Putina geografie:
Perth este capitala Australiei de Vest, cel mai mare stat/teritoriu Australian, a carui suprafata le depaseste pe cele ale Frantei, Germaniei si Italiei la un loc. Si asta in conditiile in care locuitorii sai se numara undeva pe la 2.000.000 (dintre care cam 1.500.000 in Perth si suburbiile sale).
Perth se afla pe coasta vestica a Australiei, pe tarmul Oceanului Indian, spre deosebire de celelalte mari orase Australiene precum Sydney, Melbourne, Brisbane si capitala Canberra, care sunt situate pe tarmul Pacificului, de-a lungul coastei estice a continentului (exceptie Canberra, care se afla de fapt la cca. 300 km in interiorul continentului). Ca idee, distanta intre Perth si Sydney este de aprox. 3800 km.
Australia a fost descoperita oficial de capitanul englez James Cook in 1770, desi marinarii olandezi raportasera noul continent cu mai bine de 100 de ani in urma.
Prima colonie stabilita in 1829 in WA a fost Fremantle, un orasel deosebit de pitoresc, situat la numai 20 km de Perth (cand spun asta ma refer strict la centrul de afaceri al orasului, adica CBD; in realitate zona metropolitana a Perth se intinde pe o lungime de aprox. 50 km spre nord si spre sud de Swan River, raul care traverseaza orasul).
Fremantle se afla situat la varsarea raului in ocean si este una dintre principalele destinatii turistice. Stradutele sale sunt marginite de case in stil colonial, la parterul carora se afla o sumedenie de baruri, restaurante, magazine de suveniruri si obiecte 'traditionale' australiene, precum bumerange, palarii 'a la Crocodile Dundee', UGGshi, obiecte din piele de cangur etc. Desigur ca o buna parte dintre ele sunt 'made in China', iar celelalte sunt extrem de scumpe...
Pe docurile din Fremantle se mananca cei mai buni 'fish & chips' din zona, dupa care merge perfect o bere din fabrica locala 'Little Creatures'.
Tot acolo va puteti fotografia alaturi de statuia lui Bon Scott (una din figurile legendare ale trupei AC/DC) sau cu giganticele ancore recuperate ale unora dintre multele corabii naufragiate in zona de-a lungul istoriei.
Din Fremantle se poate ajunge cu vaporasul pe Rottnest Island, o insula cu plaje mirifice, populata de o specie de marsupiale simpatice si prietenoase numite quokka, asemanatoare intrucatva unor sobolani gigantici (de unde si numele insulei, botezata asa de marinarii olandezi care acostasera acolo cu mult inaintea colonistilor britanici).
Sa nu credeti insa ca plajele de poveste se reduc numai la aceasta mica insula. Australia are mii de km de plaja care, desi salbatica, neamenajata, este incomparabil superioara tuturor plajelor europene pe care le-am vizitat. Ca sa nu mai vorbim de culoarea apei Oceanului Indian, de un albastru-turcoaz perfect, exact ca in cartile postale (sau in background-urile de pe Desktop, daca doriti).
Foarte rar mi s-a intamplat sa gasesc alge in apa, si atunci doar pe portiuni reduse (aproape de gura de varsare a unui rau).
Perth este orasul din Australia cu cea mai buna clima. Umiditatea este scazuta si chiar si in miezul verii (adica acum) temperaturile rareori depasesc 35 grade. Vremea buna tine aproape tot anul, adica de prin septembrie pana prin iunie (spre deosebire de coasta estica, unde ploua adesea si umiditatea este mai mare).
Daca aveti de gand sa dati o raita prin centrul orasului, dominat de 3-4 cladiri foarte inalte, merita sa mergeti sa vizitati Perth Mint (unde veti invata o multime despre cum se toarna aurul si despre istoria 'febrei aurului' care cuprinsese WA la inceputul secolului trecut) puteti sa petreceti timp in muzeele de istorie sau arta (o atentie speciala o merita arta aborigena), sau puteti casca gura la cumparaturi pe strazile Hay si Murray sau in galeriile London Court.
In centru mai puteti vizita Bell Tower (o constructie-simbol al orasului), puteti face o scurta croaziera pe Swan River, sau puteti sa mergeti la Zoo. Iar daca admirarea cangurilor si a ursuletilor koala de la distanta nu va satisface pe deplin, puteti sa mergeti la Cohunu sau Caversham sa hraniti si mangaiati aceste animale extraordinare.
Si daca tot vorbim de admirarea animalelor, una dintre atractiile care nu merita ratate este acvariul din Hillarys, unde vizitatorii se pot plimba prin tunelul subacvativ si contempla rechinii, pisicile de mare, broastele testoase gigantice si o multime de pesti si alte vietati.
Daca doriti odihna si relaxare, din centru puteti lua una din liniile gratuite de autobuz care sa va duca in Kings Park, unde se poate admira atat vegetatia specific australiana precum si orasul de la inaltime, sau va puteti intinde pe iarba la picnic, dupa pofta inimii, inconjurati de rate salbatice si papagali (colorati, albi sau negri).
De notat ca in Australia parcurile si spatiile verzi sunt la tot pasul, iar din ele nu lipsesc gratarele electrice, pentru ca BBQ-ingul este probabil 'sportul' preferat al localnicilor.
Daca doriti sa faceti un gratar mai departe de civilizatie puteti oricand merge intr-unul din parcurile nationale, unde si acolo veti gasi zone special amenajate cu tot dichisul, cu avantajul ca veti putea admira canguri si multe alte vietati in salbaticie. Parcurile nationale sunt si un loc ideal si pentru plimbari cu bicicleta sau caiacul.
Cum una dintre cele mai importante industrii locale este cea a vinului, din Perth va puteti alatura unui tur al cramelor din Swan Valley, ca sa degustati din productia fiecareia. Desigur ca hazul si voia buna sporesc proportional cu numarul de paharele ingurgitate.
In imprejurimile orasului cateva obiective care merita atentie sunt observatorul astronomic de la Gingin, vechea colonie catolica spaniola din New Norcia, oraselul Mandurah (cu ale sale locuinte exclusiviste situate pe canale navigabile) si gradina botanica Araluen.
La o distanta ceva mai mare se gasesc Busselton, Dunsborough si Margaret River, niste mici orasele-statiuni. Cele doua excursii pe care le-am facut acolo pana acum au prilejuit unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-am trait in Australia. Desi Margaret River e renumit pentru vinariile sale si fabrica de ciocolata, in imprejurimi pot fi admirate o sumedenie de plaje si pesteri superbe, precum si cele doua faruri maritime de la Cape Naturaliste si Cape Leewin (de asemenea la Cape Leewin este locul in care Oceanul Indian se intersecteaza cu Pacificul de Sud, fenomen care da nastere unor valuri in largul oceanului, produse de curentii de sens contrar).
Intr-una din excursiile de care am pomenit am avut ocazia sa inotam alturi de un delfin care venise la 3-4 metri de tarm. A fost cu adevarat o experienta extraordinara! Aproape la fel de extraordinara ca repriza la poligonul de trageri cu un pistol Magnum .357 :)
Cam atat despre obiectivele turistice din Perth si imprejurimi.
Mai sunt probabil multe altele, dar eu am povestit doar despre ceea ce am avut pana acum ocazia sa vizitam. Dupa cum sper ca v-ati dat seama daca ati avut rabdare sa cititi randurile acestea, Australia este un loc in care natura este atractia principala. Eu gasesc ca farmecul Australiei nu il constituie obiectivele turistice in particular, ci acestea impreuna cu traseul pe care il parcurgi intre/spre ele. Nisipul rosu, iarba verde, cerul albastru, plajele albe si oceanul turcoaz zugravesc peisaje de neintalnit altundeva. In WA industria turismului nu este din cea mai dezvoltata, iar hoteluri mari sunt destul de putine. Majoritatea australienilor de aici inchiriaza rulote cu care pleaca in calatorie departe de civilizatie, la surf, la pescuit sau doar ca sa se relaxeze. Pericolele de care probabil ati auzit cu totii ca te pandesc pretutindeni in Australia (serpi, paianjeni, rechini, crocodili, ursii koala ucigasi) exista cu adevarat in salbaticie, dar respectarea unor reguli de bun-simt este suficienta incat sa iti asigure o calatorie lipsita de griji.
Australia e o tara foarte sigura, in care increderea in cuvantul celuilalt este cel mai adesea suficienta chiar si in afaceri. Oamenii de aici sunt prietenosi si 'laid back', toleranti cu cei de alte etnii si altruisti (motiv pentru care voluntariatul este o activitate extrem de raspandita).
Preturile in Perth sunt mai mari decat in Romania si probabil mai mari si decat in multe alte tari. Industria majora in WA e mineritul, iar salariile destul de mari fac si preturile pe masura, lucru constatat si de catre parintii nostri care au fost recent la noi in vizita.
In afara de celelalte atractii super-cunoscute pe care 'Oz' le are de oferit (zona operei din Sydney, Marea bariera de corali, muntele Uluru), daca veti avea vreodata ocazia sa vizitati acest continent e bine sa stiti ca de aici nu mai e cale lunga pana in Tasmania, Noua Zeelanda, Indonezia (Bali), Singapore etc.
Personal noi ne bucuram ca nu am venit aici doar ca turisti si ca nu 'ni se termina concediul', pentru ca Perth e cu adevarat un loc extraordinar in care sa traiesti. Pentru cei care aveti de gand sa ne urmati aici puteti afla mai multe despre experientele noastre de proaspat emigranti de pe blogul nostru, Alergand dupa cangurul negru.
Iar pentru cei care veti veni aici in vizita, nu uitati: SLIP, SLOP, SLAP ("slip on a shirt, slop on sunscreen and slap on a hat").
P.S. Ursii koala ucigasi nu sunt totusi chiar atat de raspanditi precum v-am lasat sa credeti.
Incep insa prin a marturisi ca relatarea mea despre Australia de Vest (WA) nu va fi facuta (doar) prin ochii turistului, ci a (proaspat) imigrantului.
Sunt arhitect, sotia mea a fost avocat si am venit impreuna in Perth acum un an si cateva luni, dupa un proces indelungat de acordare a vizei de rezidenta. Desi ne propusesem ca destinatii initiale Melbourne si mai apoi Sydney (din motive care tineau in primul rand de oportunitatea gasirii cat mai rapide a unui loc de munca), conditiile din ce in ce mai dificile de acordare a vizei au facut sa ajungem aici. Si ne bucuram ca s-a intamplat asa.
Putina geografie:
Perth este capitala Australiei de Vest, cel mai mare stat/teritoriu Australian, a carui suprafata le depaseste pe cele ale Frantei, Germaniei si Italiei la un loc. Si asta in conditiile in care locuitorii sai se numara undeva pe la 2.000.000 (dintre care cam 1.500.000 in Perth si suburbiile sale).
Perth se afla pe coasta vestica a Australiei, pe tarmul Oceanului Indian, spre deosebire de celelalte mari orase Australiene precum Sydney, Melbourne, Brisbane si capitala Canberra, care sunt situate pe tarmul Pacificului, de-a lungul coastei estice a continentului (exceptie Canberra, care se afla de fapt la cca. 300 km in interiorul continentului). Ca idee, distanta intre Perth si Sydney este de aprox. 3800 km.
Australia a fost descoperita oficial de capitanul englez James Cook in 1770, desi marinarii olandezi raportasera noul continent cu mai bine de 100 de ani in urma.
Prima colonie stabilita in 1829 in WA a fost Fremantle, un orasel deosebit de pitoresc, situat la numai 20 km de Perth (cand spun asta ma refer strict la centrul de afaceri al orasului, adica CBD; in realitate zona metropolitana a Perth se intinde pe o lungime de aprox. 50 km spre nord si spre sud de Swan River, raul care traverseaza orasul).
Fremantle se afla situat la varsarea raului in ocean si este una dintre principalele destinatii turistice. Stradutele sale sunt marginite de case in stil colonial, la parterul carora se afla o sumedenie de baruri, restaurante, magazine de suveniruri si obiecte 'traditionale' australiene, precum bumerange, palarii 'a la Crocodile Dundee', UGGshi, obiecte din piele de cangur etc. Desigur ca o buna parte dintre ele sunt 'made in China', iar celelalte sunt extrem de scumpe...
Pe docurile din Fremantle se mananca cei mai buni 'fish & chips' din zona, dupa care merge perfect o bere din fabrica locala 'Little Creatures'.
Tot acolo va puteti fotografia alaturi de statuia lui Bon Scott (una din figurile legendare ale trupei AC/DC) sau cu giganticele ancore recuperate ale unora dintre multele corabii naufragiate in zona de-a lungul istoriei.
Din Fremantle se poate ajunge cu vaporasul pe Rottnest Island, o insula cu plaje mirifice, populata de o specie de marsupiale simpatice si prietenoase numite quokka, asemanatoare intrucatva unor sobolani gigantici (de unde si numele insulei, botezata asa de marinarii olandezi care acostasera acolo cu mult inaintea colonistilor britanici).
Sa nu credeti insa ca plajele de poveste se reduc numai la aceasta mica insula. Australia are mii de km de plaja care, desi salbatica, neamenajata, este incomparabil superioara tuturor plajelor europene pe care le-am vizitat. Ca sa nu mai vorbim de culoarea apei Oceanului Indian, de un albastru-turcoaz perfect, exact ca in cartile postale (sau in background-urile de pe Desktop, daca doriti).
Foarte rar mi s-a intamplat sa gasesc alge in apa, si atunci doar pe portiuni reduse (aproape de gura de varsare a unui rau).
Perth este orasul din Australia cu cea mai buna clima. Umiditatea este scazuta si chiar si in miezul verii (adica acum) temperaturile rareori depasesc 35 grade. Vremea buna tine aproape tot anul, adica de prin septembrie pana prin iunie (spre deosebire de coasta estica, unde ploua adesea si umiditatea este mai mare).
Daca aveti de gand sa dati o raita prin centrul orasului, dominat de 3-4 cladiri foarte inalte, merita sa mergeti sa vizitati Perth Mint (unde veti invata o multime despre cum se toarna aurul si despre istoria 'febrei aurului' care cuprinsese WA la inceputul secolului trecut) puteti sa petreceti timp in muzeele de istorie sau arta (o atentie speciala o merita arta aborigena), sau puteti casca gura la cumparaturi pe strazile Hay si Murray sau in galeriile London Court.
In centru mai puteti vizita Bell Tower (o constructie-simbol al orasului), puteti face o scurta croaziera pe Swan River, sau puteti sa mergeti la Zoo. Iar daca admirarea cangurilor si a ursuletilor koala de la distanta nu va satisface pe deplin, puteti sa mergeti la Cohunu sau Caversham sa hraniti si mangaiati aceste animale extraordinare.
Si daca tot vorbim de admirarea animalelor, una dintre atractiile care nu merita ratate este acvariul din Hillarys, unde vizitatorii se pot plimba prin tunelul subacvativ si contempla rechinii, pisicile de mare, broastele testoase gigantice si o multime de pesti si alte vietati.
Daca doriti odihna si relaxare, din centru puteti lua una din liniile gratuite de autobuz care sa va duca in Kings Park, unde se poate admira atat vegetatia specific australiana precum si orasul de la inaltime, sau va puteti intinde pe iarba la picnic, dupa pofta inimii, inconjurati de rate salbatice si papagali (colorati, albi sau negri).
De notat ca in Australia parcurile si spatiile verzi sunt la tot pasul, iar din ele nu lipsesc gratarele electrice, pentru ca BBQ-ingul este probabil 'sportul' preferat al localnicilor.
Daca doriti sa faceti un gratar mai departe de civilizatie puteti oricand merge intr-unul din parcurile nationale, unde si acolo veti gasi zone special amenajate cu tot dichisul, cu avantajul ca veti putea admira canguri si multe alte vietati in salbaticie. Parcurile nationale sunt si un loc ideal si pentru plimbari cu bicicleta sau caiacul.
Cum una dintre cele mai importante industrii locale este cea a vinului, din Perth va puteti alatura unui tur al cramelor din Swan Valley, ca sa degustati din productia fiecareia. Desigur ca hazul si voia buna sporesc proportional cu numarul de paharele ingurgitate.
In imprejurimile orasului cateva obiective care merita atentie sunt observatorul astronomic de la Gingin, vechea colonie catolica spaniola din New Norcia, oraselul Mandurah (cu ale sale locuinte exclusiviste situate pe canale navigabile) si gradina botanica Araluen.
La o distanta ceva mai mare se gasesc Busselton, Dunsborough si Margaret River, niste mici orasele-statiuni. Cele doua excursii pe care le-am facut acolo pana acum au prilejuit unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-am trait in Australia. Desi Margaret River e renumit pentru vinariile sale si fabrica de ciocolata, in imprejurimi pot fi admirate o sumedenie de plaje si pesteri superbe, precum si cele doua faruri maritime de la Cape Naturaliste si Cape Leewin (de asemenea la Cape Leewin este locul in care Oceanul Indian se intersecteaza cu Pacificul de Sud, fenomen care da nastere unor valuri in largul oceanului, produse de curentii de sens contrar).
Intr-una din excursiile de care am pomenit am avut ocazia sa inotam alturi de un delfin care venise la 3-4 metri de tarm. A fost cu adevarat o experienta extraordinara! Aproape la fel de extraordinara ca repriza la poligonul de trageri cu un pistol Magnum .357 :)
Cam atat despre obiectivele turistice din Perth si imprejurimi.
Mai sunt probabil multe altele, dar eu am povestit doar despre ceea ce am avut pana acum ocazia sa vizitam. Dupa cum sper ca v-ati dat seama daca ati avut rabdare sa cititi randurile acestea, Australia este un loc in care natura este atractia principala. Eu gasesc ca farmecul Australiei nu il constituie obiectivele turistice in particular, ci acestea impreuna cu traseul pe care il parcurgi intre/spre ele. Nisipul rosu, iarba verde, cerul albastru, plajele albe si oceanul turcoaz zugravesc peisaje de neintalnit altundeva. In WA industria turismului nu este din cea mai dezvoltata, iar hoteluri mari sunt destul de putine. Majoritatea australienilor de aici inchiriaza rulote cu care pleaca in calatorie departe de civilizatie, la surf, la pescuit sau doar ca sa se relaxeze. Pericolele de care probabil ati auzit cu totii ca te pandesc pretutindeni in Australia (serpi, paianjeni, rechini, crocodili, ursii koala ucigasi) exista cu adevarat in salbaticie, dar respectarea unor reguli de bun-simt este suficienta incat sa iti asigure o calatorie lipsita de griji.
Australia e o tara foarte sigura, in care increderea in cuvantul celuilalt este cel mai adesea suficienta chiar si in afaceri. Oamenii de aici sunt prietenosi si 'laid back', toleranti cu cei de alte etnii si altruisti (motiv pentru care voluntariatul este o activitate extrem de raspandita).
Preturile in Perth sunt mai mari decat in Romania si probabil mai mari si decat in multe alte tari. Industria majora in WA e mineritul, iar salariile destul de mari fac si preturile pe masura, lucru constatat si de catre parintii nostri care au fost recent la noi in vizita.
In afara de celelalte atractii super-cunoscute pe care 'Oz' le are de oferit (zona operei din Sydney, Marea bariera de corali, muntele Uluru), daca veti avea vreodata ocazia sa vizitati acest continent e bine sa stiti ca de aici nu mai e cale lunga pana in Tasmania, Noua Zeelanda, Indonezia (Bali), Singapore etc.
Personal noi ne bucuram ca nu am venit aici doar ca turisti si ca nu 'ni se termina concediul', pentru ca Perth e cu adevarat un loc extraordinar in care sa traiesti. Pentru cei care aveti de gand sa ne urmati aici puteti afla mai multe despre experientele noastre de proaspat emigranti de pe blogul nostru, Alergand dupa cangurul negru.
Iar pentru cei care veti veni aici in vizita, nu uitati: SLIP, SLOP, SLAP ("slip on a shirt, slop on sunscreen and slap on a hat").
P.S. Ursii koala ucigasi nu sunt totusi chiar atat de raspanditi precum v-am lasat sa credeti.
1 comentariu
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.
Alexandra08 23.01.2011 12:59
am dat pe postul vostru si mi-a placut ce am citit, am si dat un quick search pe Google 'ursii koala ucigasi' :)